Wie is er verantwoordelijk voor letselschade bij sport?

Sportblessure letselschade opgelopen

Als u aan het sporten bent, is de kans groter dat u letsel oploopt dan in normale situaties. Een tackle tijdens het voetballen, onderuitgaan tijdens een wielercompetitie: het zijn risico’s die bij de sport horen. Het is daarom goed om te weten wie een eventuele behandeling in het ziekenhuis betaalt.

Bepaling Hoge Raad

Door de Hoge Raad is bepaald dat gedragingen binnen een sport- of spelsituatie minder snel tot aansprakelijkheid kunnen leiden dan wanneer hetzelfde gebeurt buiten een sportsituatie. Het betekent dus dat u als sporter een extra risico neemt door deel te nemen aan een sport. Maar dit betekent niet dat het sportveld een moderne prairie is. Is het namelijk zo dat een sporter de veiligheidsregels van een sport overtreedt en een andere sporter expres schade toebrengt, dan zal deze sporter verantwoordelijk worden gesteld voor het betalen van de kosten. Niet de verzekering, maar de in de fout gegane sporter betaalt in dit geval de rekening.

Reguliere situaties

Bij normale sportblessures geldt echter dat de verzekering vrijwel altijd de schade dekt. Maakt u een blessure (wat zeer vaak zonder opzet van een andere partij gebeurt), dan kunt u de letselschade in de meeste gevallen gewoon verhalen op uw verzekering. Krijgt u echter letselschade door het toedoen van iemand anders, dan hoeft de andere sporter niet altijd zelf uw kosten te betalen. Stel bijvoorbeeld dat u een blauw oog oploopt tijdens een bokswedstrijd, dan hoort dit bij het sportrisico. Eventuele schade zal dan niet op de andere sporter kunnen worden verhaald. Ditzelfde geldt als u een hockeybal tegen uw hoofd krijgt tijdens een hockeywedstrijd of wanneer u uitglijdt op uw schaatsen doordat een andere schaatser u in diens val meeneemt.

Advocaat gezocht?

In bepaalde gevallen kan het daarom handig zijn om een advocaat in te huren die gespecialiseerd is in het recht van letselschade. Kwieq helpt u met een handige online-vergelijkingsservice. Wij maken gebruik van een contactformulier, waar u uw gegevens in kunt voeren. U krijgt dan gratis en vrijblijvende offertes van specialisten uit uw regio opgestuurd.

1 reactie

  1. Sport is goed voor je lichaam maar ook niet altijd. En sport is al gevaarlijk dus kansen op letsel zijn groot. Mijn zoontje speelt rugby een gevaarlijke sport op zichzelf. Hij viel op de knie van de tegenstander met zijn volle gewicht. En hij had letsel schade. Er werd gezegd dat het de risico’s van de sport waren. Maar uiteindelijk is het wel verzekerd. Maar hoe het bij andere sporten zit durf ik niet te zeggen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *