
Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Wie kunt u aansprakelijk stellen als er wat met u is gebeurt? Dat moet u wel weten. Wij gaan u meer vertellen en u duidelijke voorbeelden en handvaten geven voor als er wat met u gebeurt.
Eerste stap
Als één van de eerste stappen zal de aansprakelijkheid van de tegenpartij moeten worden vastgesteld in het schaderegelingsproces. In veel gevallen zal de tegenpartij de aansprakelijkheid volledig erkennen. In sommige gevallen wordt er flink gediscussieerd over wie er aansprakelijk gesteld wordt. Het kan voorkomen, en het is soms ook handig, om over de aansprakelijkheid het oordeel van de rechter te vragen. Dit gebeurt vaak in de gevallen als er onenigheid is over de toedracht van de schade.
Wettelijke regeling
In veel gevallen van letselschade ligt het aanstellen van de aansprakelijkheid voor de hand. Dat komt doordat er speciale wettelijke regelingen bestaan. Dat zijn regelingen die u als slachtoffer beschermen en gemakkelijk kunnen aangeven wie er aansprakelijk is in de situatie.
Een voorbeeld hiervan is dat de zwakke verkeersdeelnemers (fietsers en voetgangers) beschermd worden tegen gemotoriseerde verkeersdeelnemers. De aansprakelijkheid van de gemotoriseerde verkeersdeelnemers is vaak onontkoombaar bij een aanrijding met een zwakker verkeersdeelnemer.
Bedrijfsongevallen
Voor bedrijfsongevallen geldt de regeling ook dat het slachtoffer een sterke bescherming heeft. Het ontkennen van aansprakelijkheid heeft daarom voor een werkgever weinig zin.
In het algemeen zal de veroorzaker van uw letselschade ook aansprakelijk worden gesteld voor het toebrengen van uw schade. Maar toch is dit niet altijd het geval. Als het niet het geval is, is er sprake van een overmacht, een rechtvaardigheidsgrond of van ‘eigen schuld’. Schade kan ook een gevolg zijn van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Die zijn erg vervelend maar daar kan niemand voor aansprakelijk worden gesteld. Dit komt vaak voor in sport en spel situaties.
Dit artikel is geschreven door onze letselschadespecialist in Limburg. Heeft u een bijdrage? Vul dan het onderstaande formulier in. Uw reactie wordt spoedig geplaatst.