Letselschade Support
- Direct juridische hulp bij letselschade
- Eerste telefonisch consult gratis
- 24/7 bereikbaar, dus ook ’s avonds en in het weekend
De letselschade specialist in Utrecht
Letselschade Support
Direct een letselschade specialist aan de lijn
Vrijblijvend contact met een advocaat: 085 500 9939
Een eerste adviesgesprek, ook wel ‘call to action’, met advocaten is altijd kosteloos. Er wordt dan besproken wat het letsel inhoudt, en wat de oorzaak is geweest, zoals mishandeling, een medische fout, bedrijfsongeval, verkeersongeval of een whiplash.
De term arbeid- of bedrijfsongeval staat voor alle ongevallen die op of rond de werkvloer plaatsvinden. Daarnaast is ook een ongeluk tijdens het woon-werkverkeer te categoriseren als een bedrijfsongeval, evenals een ongeval op een bedrijfsfeestje. Een voorbeeld van een arbeidsongeval is het vallen van een ladder als schilder, of het krijgen van een snijwond tijdens het werken als kok. Een speciale vorm van een ongeluk op de werkvloer is de beroepsziekte. Een beroepsziekte is een ziekte die ontstaat als gevolg van langdurige blootstelling aan bepaalde stoffen, of het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging. Denk hierbij onder meer aan kapperseczeem, RSI en knieproblemen (bij bouwvakkers). In alle gevallen is het belangrijk om de aansprakelijkheid vast te stellen. Hoogstwaarschijnlijk is uw baas aansprakelijk voor het bedrijfsongeval, maar in sommige situaties is de aansprakelijkheid minder duidelijk. Een advocaat uit Utrecht kan u met raad en daad bijstaan om de situatie spoedig af te handelen.
Een verkeersongeval is een ongeluk dat voorkomt tijdens verkeerssituaties. Het gaat niet alleen om ongelukken met twee auto’s, maar ook botsingen met fietsers, wandelaars of zelfs eenzijdige ongevallen worden gekenmerkt als verkeersongeval. Een veelvoorkomend gevolg van een botsing is een whiplash, evenals veel blikschade. Om te voorkomen dat u geen vergoeding voor de beschadigingen en verwondingen krijgt vanwege een gebrek aan bewijsmateriaal, is het belangrijk om indien mogelijk de nodige bewijzen te verzamelen. Zorg ervoor dat u de gegevens krijgt van eventuele getuigen, hou goed bij wat u betaalt voor de onkosten, en maak als het lukt foto’s van de situatie. Onderteken vlak na het verkeersongeval nooit een bevestiging van bepaalde kosten, u weet nooit welke problemen nog volgen op de huidige situatie. Niet alleen materiële letselschade, ook immateriële gevolgen worden vaak vergoed.
Een whiplash is een vorm van letselschade die vrijwel alleen voorkomt bij kop-staartbotsingen. Een whiplash is de benaming voor de nek- en rugklachten die ontstaan wanneer het hoofd ruw naar voren en achteren wordt getrokken, zoals wanneer een auto plotseling remt. De klachten die ontstaan na een whiplash zijn onder meer een stijve nek, duizelingen, concentratieverlies en vage rugklachten. In sommige gevallen ontstaat er zelfs een vorm van (tijdelijke) hersenschade door de whiplash. Helaas is het lastig om de medische situatie: “whiplash” vast te stellen voor artsen. Dit betekent dat het soms lange tijd duurt voordat u de schadevergoeding voor de gevolgen kunt claimen. Werkt u samen met een bedrijfsarts die niets wil vastleggen, terwijl u zeker bent van uw zaak? Probeer dan een second opinion aan te vragen. De hoogte van het smartengeld hangt af van de gradaties waarvan sprake is: deze varieert van graad 0 (vrijwel geen klachten) tot graad 5 (nekklachten gecombineerd met breuken of dislocaties). Het herstel van een whiplash verloopt zeer traag en in 10 procent van de gevallen is er zelfs geen oog op verbetering.
Ook bij beschadiging door een medische fout is het inschakelen van een advocaat een van de eerste dingen die u zou moeten doen. Heeft het plaatsgevonden in Utrecht, zoek dan ook uit advocaten nabij Utrecht. Het is over het algemeen zeer lastig om de fout van een medicus vast te stellen, en de aansprakelijkheid te bevestigen. Het is daarom verstandig om de hulp van een ervaren advocaat in te roepen om u te ondersteunen bij het verzamelen van het juiste bewijsmateriaal.
Bij letselschade door mishandeling is het net als bij letsel na een verkeersongeval of bedrijfsongeval raadzaam om gauw een professional in te schakelen. Advocaten die zich in of rond Utrecht specialiseren in letselschade kunnen in een eerste gratis call on action gesprek al veel duidelijk maken. Laat het letsel zo snel mogelijk achter u en schakel een advocaat in.
Bij alle ongevallen is het belangrijk om te kijken naar de aansprakelijkheid van de betrokkenen. Dit in geval met het claimen van een vergoeding. Wie er aansprakelijk is hangt af van de situatie. In het geval van een arbeidsongeval is het bijvoorbeeld de werkgever die een zorgplicht heeft. Dit betekent dat hij moet zorgen voor voldoende onderhoud aan machines, juiste kleding voor de werknemers en voldoende luchtafvoer voor het ventileren van ruimtes waar men met gevaarlijke stoffen werkt. De zorgplicht van werkgevers strekt zich daarbij zelfs uit naar het woon-werkverkeer van de werknemers. Wanneer bewezen aan de zorgplicht is voldaan, is de aansprakelijkheid van de werkgever minder vanzelfsprekend. Bij verkeersongevallen is er één duidelijke regel: bij een botsing tussen een gemotoriseerd voertuig en een voetganger of fietser is de bestuurder van het voertuig altijd aansprakelijk, tenzij er sprake is van overmacht. Bij overmacht kunt u denken aan zaken als het onwel worden van de bestuurder, of het opzettelijk veroorzaken van het ongeluk door een medeweggebruiker. Voor het bepalen van de aansprakelijkheid hebben een advocaat, verzekeringsmaatschappij en rechter bewijsmateriaal nodig. Het gaat dan om foto’s, getuigenverklaringen, bonnetjes en bewijzen van bijvoorbeeld onderhoud, of medische verklaringen.
Op het moment dat u het slachtoffer bent geworden van een verkeer- of arbeidsongeval in Utrecht, dan loopt u op verschillende manieren letsel op. De schade is op diverse manieren te categoriseren: één manier is om onderscheid aan te brengen tussen materiële en immateriële schade. Materiële schade is alle letselschade die een exacte financiële vergoeding vereist. De volgende zaken horen bij materieel letsel:
De vergoeding voor immateriële letselschade noemt men smartengeld. Het smartengeld krijgt men wanneer er sprake is van psychisch of lichamelijk letsel, zowel van blijvende als tijdelijke aard. De hoogte van het smartengeld wordt bepaald aan de ernst van de verwondingen en de duur dat men hiervan hinder (emotioneel gezien) van ondervindt. Factoren die invloed hebben op het bepalen van de hoogte van het smartengeld zijn onder meer: de leeftijd van het slachtoffer, de revalidatieperiode, de ernst van de situatie, de mate van doorstane pijn en de mate van bewustzijn. Dit laatste lijkt misschien vreemd, maar hoe meer men bewust is van de gevolgen en problemen van een ongeluk, hoe hoger het psychische leed is. Naast het standaard smartengeld voor de letselschade bestaat er ook nog een variant die men shockschade noemt: een geldbedrag voor iemand die getuige is geweest van een ernstig ongeval, en hierdoor last krijgt van angst. Waar het in andere landen soms een optie is om affectieschade te claimen, – een schadevergoeding voor nabestaanden van een slachtoffer – is dat in Nederland (nog) niet het geval, al lopen er wel enkele rechtszaken die hiermee te maken hebben.
Bij een bedrijfsongeval is over het algemeen de werkgever aansprakelijk, toch horen wij regelmatig dat cliënten terughoudend zijn om hun werkgever aansprakelijk te stellen, in verband met de arbeidsrelatie en de gevolgen voor hun baan. Vaak vreest men dat door het afdwingen van de aansprakelijkheid een ontslag zou kunnen volgen. Dit is echter een onterechte angst: vrijwel alle werkgevers beschikken over een uitstekende ongevallenverzekering. Dit betekent dat zij niet zelf opdraaien voor de kosten, en dat het ongeluk geen nadelige gevolgen heeft voor het bedrijf. De verzekering betaalt uw onkosten, de schadevergoeding en eventueel smartengeld. Het enige waarvoor uw werkgever zelf opdraait is de verzekeringspremie die zal stijgen.
Geldt dit ook voor uitzendkrachten?
Ja ook uitzendkrachten hoeven niet te vrezen voor hun baan na een arbeidsongeval. Zij staan in zekere zin zelfs sterker dan vaste arbeidskrachten, omdat ze kunnen kiezen uit het aansprakelijk stellen van het bedrijf waar zij als uitzendkracht werken, of het uitzendbureau zelf.
Om uit te vinden wat advocaten voor u en uw letselschade kunnen betekenen, kan u via ons contact opnemen met een van de advocaten gespecialiseerd in letsel in de buurt van Utrecht. Geheel vrijblijvend en kosteloos contacteren we u dan met de mogelijkheden, waarna u als u wilt een gratis call to action kunt afspreken met een advocaat.
Om de kwaliteit van zijn werk te waarborgen kan een letselschade advocaat zich aansluiten bij het Keurmerk Letselschade. Dit is een kwaliteitslabel dat door een onafhankelijke partij wordt uitgedeeld aan advocaten die voldoen aan strenge eisen op het gebied van communicatie, transparantie, onafhankelijkheid en deskundigheid. Jaarlijks worden de betrokken specialisten bovendien getest op de blijvende kwaliteit van deze eigenschappen.
Wilt u graag meer weten over het verschil in betaling tussen een no cure no pay principe of een gewoon uurloon? Dan is het mogelijk om via ons contactformulier een geheel vrijblijvende offerte aan te vragen van een letselschadeadvocaat uit Utrecht na het vermoeden van een whiplash door een verkeersongeval. Deze kunt u vervolgens rustig bekijken en vergelijken, om daarna te kiezen voor de professional die aan uw eisen voldoet. Natuurlijk kunt u ook gewoon een gratis en vrijblijvend intakegesprek aanvragen. Wij helpen u met alle plezier verder in Utrecht.