Overzicht
Wat is letselschade?
Letselschade (of letsel) kunt u oplopen bij een ongeval. Dit kan lichamelijke en/of een geestelijke schade zijn. Er bestaan vele soorten letselschade. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door een auto-ongeluk, bedrijfsongeval of een ongeval tijdens het klussen. Ook kunt u letselschade oplopen door een mishandeling of door gevolgen van een medische fout.
Welke schade wordt er vergoed?
Onder letselschade vallen onder andere:
- De kosten van extra thuiszorg
- Reiskosten naar bijvoorbeeld het ziekenhuis/fysiotherapeut
- Kosten van uw medische behandeling, omdat de verkering deze niet betaald
- Aanpassingen in uw huis
- Aanpassingen op uw werkplek
- Kinderopvang
- Een tuinman, omdat u de tuin niet zelf kunt onderhouden
Hoe kan ik een schadeclaim indienen?
Als uw letselschade de schuld van een ander is, wat vaak het geval is, dan heeft u recht op schadevergoeding. Deze schadevergoeding moet u zelf claimen. Dit moet bij de verzekeraar van de persoon die er aansprakelijk voor is.
Hoelang kan ik een schadeclaim indienen?
Als u een schadeclaim wilt indienen moet u dit aan kunnen tonen in een bepaalde tijd. Als u dit niet binnen een bepaalde tijd aan kunt tonen dan is het verjaringstermijn overschreden. Dan kunt u het niet meer vergoed krijgen. Als u meer wilt weten over deze termijnen kunt u advies vragen aan professionelen.
Wanneer spreekt men van verjaring?
Als u een schadevergoeding wilt indienen, zorg er dan wel voor dat dit binnen 5 jaar gebeurt. Na 5 jaar spreekt men namelijk van verjaring en zo is uw zaak verjaard. De dag dat de periode van 5 jaar in gaat, is de dag dat u weet wat uw schade is. Het kan ook zijn dat u niet wist dat u een schade had opgelopen en dat u het letsel pas na jaren door had. Als dat zo is, dan spreekt men van een absolute verjaringstermijn van 20 jaar.
Wat als ik te maken heb met een geborgen letselschade?
Als u bijvoorbeeld na 20/30 jaar erachter komt dat u schade hebt opgelopen, bijvoorbeeld als het ziekenhuis is vergeten een pennetje uit je lichaam te halen. De dag dat u hier achter komt is de dag dat de periode van 5 jaar ingaat. Dan heeft u dus 5 jaar de tijd om hier iets aan te doen.
Wat is whiplash?
Een heftige slingerbeweging van het hoofd door een ongeval, noemen we een whiplash. Vaak is dit een beweging van het hoofd, zonder ergens tegen aan te stoten. Bij deze beweging wordt de halswervelkolom uitgerekt en erg naar achter en/of voren gebogen.
Wat is materiële schade?
Dat is schade wat u direct uit kunt drukken in geld. Voorbeelden hiervan zijn als uw eigendommen beschadigd zijn: uw auto, kleding, bril etc. Maar er kan ook sprake zijn van misgelopen inkomens zoals: reiskosten, ziekenhuiskosten etc.
Wat is immateriële schade?
Dit is de schade wat is veroorzaakt door bijvoorbeeld pijn en verdriet na een ongeval. De schadevergoeding die je hiervoor krijgt wordt smartengeld genoemd.
Voorbeelden immateriële schade:
- Littekens
- Lichamelijke klachten
- Verdriet
- Pijn door een ongeval
Hoeveel bedraagt de smartengeldvergoeding?
Er is niet één vast bedrag wat u hiervoor kunt krijgen, dit hangt af van vele zaken. Bij de één is de schade namelijk veel erger dan bij de ander. U kunt niet het zelfde bedrag verwachten van bijvoorbeeld psychische of geestelijke schade. De bedragen kunnen variëren van € 500,- tot wel € 200.000,- en meer.
Wat als mijn vraag er niet tussen staat?
Als uw vraag er niet tussen staat, dan kunt u direct contact met ons opnemen. Wij willen u graag van dienst zijn en al uw vragen beantwoorden. U kunt ons bereiken via: 085 500 9939.