In het geval van letselschade, heeft u vaak recht op zowel een vergoeding als smartengeld. Bij smartengeld wordt vaak gekeken naar de immateriële schade die men lijdt. Dit houdt in dat de letselschade vergoeding vaak gaat om het financiële plaatje en het smartengeld draait vaak om de psychische kant en de pijn. Het is vaak lastig om een prijskaartje te hangen aan de pijn en psychische schade die iemand lijdt. Daarom zijn er bepaalde factoren waaraan de men de hoogte van smartengeld gaat berekenen. Een letselschade advocaat helpt u bij het claimen van smartengeld voor de letselschade die u heeft opgelopen.
Wat is smartengeld?
Zoals hierboven beschreven draait smartengeld vooral om het psychische aspect dat om de hoek komt kijken bij letselschade. Het is erg lastig om een prijskaartje te hangen aan sommige zaken waarmee iemand te maken krijgt bij letsel. In principe wordt het omschreven als immateriële schade en is er een lijstje die men bij langs loopt om de hoogte te berekenen van het bedrag bij letselschade. Denk hierbij aan de duur van opname, de leeftijd van het slachtoffer en invloed op vrijetijdsbesteding. Een advocaat informeert u over wat precies onder deze vergoeding valt en hij helpt u bij het claimen hiervan bij bijvoorbeeld een bedrijfsongeval, whiplash of ander letsel.
Bedrijfsongeval
Bij een bedrijfsongeval loopt een werknemer schade op onder werktijd. Dit is bijvoorbeeld letsel, maar vaak komt er ook een andere kant bij kijken. Misschien loopt u een whiplash op, waardoor u veel dingen niet meer kunt doen, of door ander letsel waardoor u beperkt wordt in uw doen en laten. De immateriële schade bij een bedrijfsongeval is van belang om de hoogte van het smartengeld te berekenen. Doordat er veel bedrijfsongevallen gebeuren, is het verstandig om een advocaat in te schakelen zodat u krijgt waar u recht op heeft. Hij weet hier veel vanaf en zorgt ervoor dat u krijgt wat u toe komt.
Letselschade
Naast het immateriële plaatje dat wordt meegenomen voor het berekenen van de vergoeding, is er vaak sprake van letselschade. Zo kan het zijn dat u een whiplash heeft opgelopen, waardoor u veel kosten moest maken. Ook kan u door de whiplash minder doen, zoals werken en dingen in uw vrije tijd. Het zijn allemaal zaken die komen kijken bij letselschade. Laat u goed informeren door een advocaat of specialist, waarbij duidelijk wordt wat onder smartengeld valt en de letselschade vergoeding. Op deze manier weet u waar u recht op heeft en brengt u beter onder woorden hoeveel u lijdt en wat de gevolgen zijn geweest.
Hoogte smartengeld berekenen
De hoogte van smartengeld laat u aan de hand van een aantal zaken berekenen. Hierbij wordt gekeken naar het aantal behandelingen en hoe ingrijpend deze waren, de duur van de opname in het ziekenhuis, hoe lang het duurt voordat iemand genezen is, de leeftijd van het slachtoffer, hoeveel invloed het letsel heeft op het werk, studie en vrijetijdsbesteding, of er sprake is van blijvende invaliditeit en beperkingen en of het slachtoffer verminkingen of littekens heeft. Door deze zaken te bekijken gaat men de hoogte van de vergoeding berekenen. Uiteraard laat u dit door een letselschade advocaat berekenen, zodat u zeker weet dat alle zaken goed bekeken worden.
Advies van advocaat
Wat is smartengeld? Wat is immateriële schade? Wat is de hoogte van de vergoeding die u kunt laten berekenen? Allemaal vragen die u kunt stellen aan een letselschade advocaat. Voor vragen en informatie over de vergoeding die u kunt krijgen bij bijvoorbeeld een bedrijfsongeval, een whiplash of ander letsel en immateriële schade schakelt u een advocaat in. Een advocaat helpt bij het berekenen, geeft u advies en ondersteunt u gedurende het proces. Schakel daarom bij immateriële schade een advocaat in, zodat hij de vergoeding voor u gaat berekenen en u ondersteunt in het claimen hiervan. Ook voor informatie en advies over bijvoorbeeld een bedrijfsongeval, whiplash of schadevergoeding bij medische missers klopt u bij een advocaat aan.